Διάστρεμμα ονομάζουμε το σημείο όπου η άρθρωση είναι υπερβολικά τεντωμένη. Εξάρθρωση μιας άρθρωσης είναι όταν οι δύο επιφάνειες της άρθρωσης δεν βρίσκονται πλέον σε επαφή μεταξύ τους λόγω ώθησης από μια εξωτερική δύναμη. Μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε άρθρωση και είναι συνήθως αποτέλεσμα ατυχήματος, πτώσης ή αθλητικού τραυματισμού. Και οι δύο περιπτώσεις προκαλούν σημαντικό τραύμα στους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση, ειδικά όταν τα οστά είναι εκτός φυσιολογικής ευθυγράμμισης. Αυτό θα επηρεάσει την φυσιολογική κίνηση της άρθρωσης και κατ' επέκταση την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες, ειδικά να χειρίζεστε αντικείμενα και να εκτελείτε αθλητικές δραστηριότητες.
Η πιο συχνά τραυματισμένη άρθρωση είναι η εγγύς μεσοφαληγγική άρθρωση (PIPJ), η οποία είναι η μεσαία άρθρωση κάθε δακτύλου σας. Ανάλογα με την κατεύθυνση της εξάρθρωσης, θα επηρεαστούν διαφορετικοί ιστοί. Μία από τις σημαντικές δομές αυτής της άρθρωσης, ο γληνιαίος σύνδεσμος, μπορεί να υποστεί διάστρεμμα ή να καταστραφεί κατά τη διάρκεια πρόσθιου εξαρθρήματος και μπορεί να απαιτεί Hand Therapy για καθοδηγούμενη ανάρρωση. Ο γληνιαίος σύνδεσμος (volar plate) παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή σταθερότητας στην άρθρωση, διασφαλίζοντας ότι η δύναμη μεταδίδεται σωστά μέσω του δακτύλου σας, επιτρέποντάς σας να πραγματοποιείτε καθημερινές δραστηριότητες.
Τα εξαρθρήματα των δακτύλων μπορεί επίσης να σχετίζονται με αποσπαστικό κάταγμα της μέσης ή της εγγύς φάλαγγας. Οι εξαρθρώσεις των δακτύλων συχνά παραβλέπονται και υπάρχει μια γενική λανθασμένη αντίληψη - τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στο κοινό - ότι θεραπεύονται από μόνα τους. Αυτό θα χειροτερέψει την άρθρωση σας, οδηγήσει απλά σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια εξάρθρωσης και το δάκτυλο σας θα επουλωθεί σε θέση μερικής κάμψης με αδυναμία έκτασης (δείτε 4η εικόνα). Συχνά εμφανίζονται αργά και διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως διαστρέμματα δακτύλων. Επομένως, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια για να ξεκινήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Μερικές φορές είναι δυνατό να μετακινήσετε την άρθρωση στη φυσιολογική της θέση, αλλά αυτό πρέπει να ελεγχθεί γιατί μπορεί να υπάρχουν συνοδά κατάγματα και να επηρεάσει περισσότερο την κίνηση σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
Η αποκατάσταση μέσω Hand Therapy ξεκινάει από τις πρώτες ημέρες του τραυματισμού όπου η προστασία και οι ασκήσεις σταθεροποίησης είναι απαραίτητες για την πρόληψη του συνεχιζόμενου πόνου, της αστάθειας και της παραμόρφωσης. Το δάχτυλό σας θα πρέπει αρχικά να ακινητοποιηθεί σε έναν ραχιαίο νάρθηκα. Ένας εξατομικευμένος νάρθηκας θα σας παρασχεθεί από τον θεραπευτή σας, μαζί με βασικές ασκήσεις για τη βελτίωση του εύρους κίνησης, της ιδιοδεκτικότητας, της σταθερότητας και της δύναμης. Καθώς αυτοί οι τραυματισμοί συχνά οδηγούν σε σημαντικό οίδημα, η έγκαιρη διαχείριση του είναι σημαντική.
Όσο καθυστερεί η έναρξη της θεραπείας τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η αποκατάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από αυτούς τους τραυματισμούς χωρίς παρενέργειες. Ο θεραπευτής σας θα συζητήσει τους στόχους και τις προσδοκίες σας για να διασφαλίσει ότι αισθάνεστε σίγουροι και υποστηριζόμενοι καθ 'όλη τη διάρκεια της ανάρρωσής σας.